15. Ašská čajová pohoda (září)
16. Ašská čajová pohoda
(Ing. Zdeněk Nepustil)
 17. Ašská čajová pohoda (prosinec)


Tak jsme se dne 26.10. 2017 zase sešli v ašském muzeu v Mikulášské, abychom si užili další čajovou pohodu. Účast nebyla moc dobrá, něco kolem 8 lidí, zase skoro samí nováčci. Ale už bylo i hůř.

Tentokrát budu bohužel možná trochu neobjektivní co se týče hodnocení čajů, protože mne schvátila "smrtelná rýmička" a bohužel moje čichové a chuťové buňky stávkovaly. Což mně mrzí, protože jak jsme se dozvěděli, tak sehnat korejské čaje není vůbec snadné ani v samotné Korei, natož pak v Česku.

K degustaci jsme tentokrát přistoupili novým systémem. Připravovali jsme nálevy ve větších miskách, a ochutnávali porcelánovou lžičkou. Je to způsob mnohem rychlejší, vhodný pro ochutnávky více druhů čajů, a také je vhodný pokud chceme nějaké čaje vyloženě srovnávat navzájem. Můžete se k jednotlivým čajům vracet podle libosti a nemusíte se s nikým přetahovat o konvičku. Na druhou stranu to ale vypadá, jako degustace špenátových polévek.

Pan Nepustil donesl také několik zvláštností resp. zajímavostí. Třeba korejský mletý čaj, pro výrobu šlehaného čaje matcha. Někteří z nás si vyzkoušeli i samotné šlehání. Bohužel, tenhle čaj je tak moc nedobrý, že ani rýma mně před ním neochránila. Další zajímavá věc, kterou jsme si ale nechali až na úplný konec, byl čajový "sirup". Je to cukrový základ, doplněný samozřejmě čajem a v našem případě třeba ovoněný a ochucený medem a ženšenem. Je to prý v Korei běžný a častý způsob zpracování čaje a funguje to jednoduše. Prostě si dáte do šálku lžíci sirupu a zalijete horkou vodou.

Pro dnešní povídání si pan Nepustil přichystal i promítání. Viděli jsme třeba ukázku provedení Korejského čajového obřadu, u kterého jsme sledovali sváteční oděv, preciznost přípravy ale také třeba tradiční čajové nádobí.
Většina z korejských čajů jsou čaje zelené, ale my měli k ochutnání i černý a také polofermentovaný. Některé archívní kousky, které pan Nepustil přinesl ze své osobní sbírky jsou prý dnes čaje k nezaplacení. Jak sám říká, rád pozoruje, jak se čaj postupně mění a jak vyzrává.

Nevím nakolik za to může moje rýma, ale všechny čaje až na jeden nebo dva silné nálevy se mi zdály být jemné a takové decentní. Byla z nich cítit taková čerstvost a bylinkový nádech. Všichni zúčastnění odcházeli spokojení, a věřím, že někteří z nich se jistě vrátí i na příště. A to bude již na třetí pokračování Čínských čajů.

FOTOGRAFIE

https://lh3.googleusercontent.com/awL29Q1qL7fEyV91uGL0Co6yQ4ULFqIUrR_tjSxkUFI60R-EpD1q1EO_g7tp4bKm67ssr6GnOSWj-e-Rvm1tCVkF8QlcurgK79xSHgDbECRsEJV5Ii7cfMQMn-XCovfJwdNkx6zlER1iXwh_H0pIud5wWphSOn-aTiiJcvk3i-uKzymK8OsEq3Qrxk2T5ePlPVq5rdNxSwNzwhMAKdISKwL2O7YW3BgIg5Zn9MCYI3v4kU2qhwZqBJ0cIrfDqjrlE1pThUTi8CmJG1Ywf4V4VQhTbxtgDrhbwy7s8Raz6_vDTQCWAQqIcc5yeRghQwi_Abpc4_z4CrTBLHELtm_tsvd_qMcdqvYysSSxo15rtSETZ_16PRq6X94-WxzYd9ptGIatS-UgaRGWxFFpew73UrUlCi3gVbegL8sXJbJaiHiWJbKMU4lQ6HXGgw1QX5goyUzPavYxOKW7Zlnow9xcEdSDVTOFyNb3heelg9MXsMJTW-DIFWi9YTUrQ8A4m-lMHnMMmcoo_vq7JqF1g9mc2IJn7gimLzbdQXIHEcdg5drYmXclZLv5CvNf4CejfjNPtYXsC75fPsuhI_JIrOSNesw7FmnW6DJiSJDBPrJsgtw=w600-h337-nohttps://lh3.googleusercontent.com/hTG-kHws3OZ_XnavG3S6cewi3e9WnNBx96nrHAelTX2Vr6kynyjPFXq3VXkPxCit2Pl8W7NhH9vFa3XAZJtKXxvRVRcbm2gzAr62AEZiddsi020Ah1np6tebr3FGk3c3H-tD3iF-1WKbBaK56uFL5zaEWD8_7D7UR_A5hADY0ijKnARvpmD3bhvJyM_dEao6sKPeM_2oUPGPR92EuO06ctR9TXyb0JtV6kamMEQtzjQRPMf2lizcxfs_WWOCyz5gF852Ivgh1kdZ0E8u8xwFJSeiybZXFwIxBiItuixTjJfLWR06rX30Lnve_MFrD3pK5hVb-yCJbQQ4uysjvHf686yI9Q7rInWD1G15SuPgxU8Ewb4swwFuH8YTXi-lacECbMRQBH7TDMW7mTBdBbGakQsBAeF0URUGwSZ4v-8QyEjcZyxuPPpcAQFlmU80lMd5fAdfr0KMeR-cQBbB0tPOoT9uoHj5liq8piG7K7f8vCoy4r-62UO46H1vwbOm8C0n2smX27yzUJMIP9L5PjLUWEa6bjL4x0YvwDaTHnWwn26JZ9cs01YMYfBrQtE7_Cts88awsDP51Af4COwdlLelGbqjPm3h0DPFVBgPH6g_dxI=w600-h337-no
https://lh3.googleusercontent.com/BPQQheUorKWZFxU4XW6lyhUgS8ECpopya8NtFmGe2umptRpT4mul6Hk9wRSWe2C9AYvie-ylbpSyaIwLedBMUqINE9t9kpKZSafHRIhyKw8bUUaJvfR4-nLPtGpdBFl8urxnhis7k9CktuFj1ZHbA5Diu9KkhRSTDk-X13hIhkiwTyyveCouv-GNF-CoCzmgJew0XfgAvd29hvCdW5j0z-CnklB1pn7LxGVcHs3qe6B6eJOjoVxneoO1bK-0g5hU10gz24NKfL9UFXIbbxiAaF0lN5DUEa4mXeNEoT0ijjuex4zIj7M5YOGfpjhXAP51e9k0W0n5biPcoUrPh5Orc5jv98x8FDCsKQMFqsxBf-JG_7i8EU-ZAZ0r3l_q2FBz1gK2GIGT3RvHHbZkUQOYYRgpwjjhmXQ3jRqBDX9bSPHc6F1eQCjhN2OPOytsSsjMkJIp3Is3vKiJhs0BKWdqH9iVKAVWFEe9yHGdZCHFPYYhkLOhZ97g-rks4-J4MjoK_N0UMm0YNsDWOBy_o-Z9oD8W8KRLAn2WhMbQDl01HQ46kqxnT4Wzmf-bewNZwceXRxCqmgjHHf8X-InahpSRfu_cT6RTt30f2q5WX4jGTws=w600-h337-nohttps://lh3.googleusercontent.com/pps6R0egmrJMfad-5UH8ldl-QEPAyJRb5g7mJ_nL3jjVSB8BckLTxGj2XLN11rPXissxzgajtRcyluSiA-HSLEa_EzxELZ4altnM-RuhEiq7KyQYJIul8DoXNiaIA64fiZ4aMwt_7T8_jylya2paoS1bzA_J8k5WZhxVK5YDjaPOrW5ykMv_XDitDlr28uA3Xwd9jwS9kk7DYaMaf59KwHlzjOdM9JBAPVCPTAhDUUbhiks4n7DpdtLMPw0I-mvuYDJY0gEhuwMWVr7cE82SbqhBYygZCSmcnHeGHwIIVlSPDCAkCJ4v_ifrs8EPc8bC8dO8SBrk8UCLtkvRjcG-rWHnAd2Mi-BOrtFgFqrhrO0Xm1aIvmmpI48daGDT9BU93vX4Il0LY0k5bwGNm-DA-aH09cTgnt6_Bc6_8DfsS-xvvHTHrh5ACZ4B4gmYtnyaWnNim4QMIjWHUrqL9v3jzBKpOvsCm1G5Ln-hUoHEPB-t7JfqX4fPPMDuWxiKtrYPtEq9gGJMKnSpHhjzNPnSfwPO0xp8ucU6ZFftN4U9IZEu4lODIUc5d5Ws-3o6J6WBkNJdH19PX2MXUBao06vWu_tCekrzXsoVRQrjRMi12Vk=w600-h337-no
Text a foto © Monika Kundtová


ODKAZY

http://nepustiltea.cz/