A máme tady září, a s ním se vrací také pravidelné Čajové pohody- ta první hned 21.9.2017.
FotografiePo prázdninách se nám tady objevily nové tváře, tak doufejme, že vydrží, a že navýší počet čajomilů v Aši :)
Tématem byly tentokrát čaje z Vietnamu. Ochutnali jsme čaje zelené i černé a také jeden Pu-Erh. Ukázali jsme si rozdíl mezi přípravou čaje tzv. "po vietnamsku" a "po čínsku".
Já
osobně moc (speciálně zelené) vietnamské čaje nemusím, jsou trpké a
hořké - ale pan Nepustil nám dokázal, že nezáleží jen na výběru čaje,
ale také na způsobu jeho přípravy. Že čaj zalitý vroucí vodou a
louhovaný... no skoro do nekonečna, chutná úplně jinak, než ten stejný
zalitý vodou zchladlou a louhovaný jen krátce. (druhý zmiňovaný, se
dokonce dá i vypít :\ )
Černé čaje mně příjemně překvapily.
Nečekala jsem, že budou tak jemné a chutné. A moc dobré a zajímavé byly
také ovoněné čaje - jasmínový a velmi vzácný lotosový čaj.
Zato
úplně jiná situace byla u Pu-erhu. Bohužel- jak už to u lisovaných čajů
bývá, chutnal po všem možném na co si vzpomenete. Od listí nebo hlíny,
přes mokré seno a hnilobu až po sklenářský kyt a nebo jakousi fermež. No
prostě lahoda :D
Naštěstí paní Jana N. donesla dobrou domácí buchtu, tak jsme si spravili chuť, a tímto děkujeme :)
Měli
jsme možnost prohlédnout si ručně tkané textilní doplňky, co si pan
Nepustil dovezl přímo z Vietnamu, a také srovnávací fotografie různých
národnostních menšin, kterých je ve Vietnamu ... no, víc než dost :)
Text a foto © Monika Kundtová Odkazy http://nepustiltea.cz/ |